Da le ne bi bilo paradižnikove juhe …

Bala se je jutranjega vstajanja, saj se zjutraj tako rada zavije v odejo in se valja v topli postelji. In vstati ob tako zgodnji uri … To bo pa teeeežk!

Bala se je, da bo črna ovca in da bo v šoli tepla Okija. Kljub temu, da ji je starejši brat v smehu zagotavljal, da se to ne bo zgodilo, bo to vseeno teeeežk!

Bala se je, da bo dobila cvek. Bratec ji je zagreto pojasnjeval, da v prvem razredu še ne bo imela ocen in da to sedaj čaka njega. In tudi ko bo ona v tretjem razredu, ne bo dobila cveka. Ampak … to bo pa res teeeežk!

A vse to ni nič proti njeni najhujši bojazni. Bala se je, da bo v šoli morala jesti paradižnikovo juho! Tega pa res ne mara. No, pri tem ji nihče ni mogel pomagati in ji zagotavljati, da to pa ne bo teeeežk!

A kljub vsem strahovom si je danes oprtala šolsko torbo na svoja drobcena ramena in pogumno prestopila prag šolskih vrat. Tistih ogromnih vrat, skozi katera sem pred mnogimi leti v svet knjig in znanja vstopila tudi sama in ki v meni še vedno vzbujajo strahospoštovanje.

Šola ni mačji kašelj, vem, moja ljuba Žaži.  Čakajo te dnevi polni radovednosti in novih spoznanj. Čaka te ogromno čudovitih ljudi, ki bodo vsak dan vstopali v tvoje življenje. Čakajo te nova prijateljstva in prve ljubezni. A čakajo te tudi prva razočaranja, tegobe in skrbi. Čaka te odraščanje in boji s samo seboj. Res bo marsikaj teeeežk. A ne boj se, vse to boš zmogla. Kako vem? Ker te poznam. Ker si vztrajna, radovedna in bistra. Ker si poštena, prijazna in preudarna. In predvsem zato, ker si dobra in srčna.

“NE ZMOREM!

Kdor to pravi, sam sebi postavlja omejitve. Pomisli na čmrlja. Čmrljeva površina kril znaša 0,7 cm2 pri teži 1,2 g. Po doslej znanih zakonih aerodinamike je nemogoče, da bi pri takem razmerju teže in površine kril letel.

Vendar pa čmrlj tega ne ve … in kar leti.”

(Vlasta Nussdorfer)

Zato leti, draga moja. Leti visoko, a ne pozabi, da se ob koncu dneva vedno vrneš nazaj, na trdna tla. Bodi prijazna, spoštuj ljudi in svet okoli sebe. Ceni in zaupaj v življenje. Midva z atijem pa ti obljubiva, da ti bova vedno stala ob strani. Predvsem takrat, ko bo na meniju paradižnikova juha. Ker tudi ta pride z namenom.